Információk

Hogyan takarékoskodjunk?!


 

A háztartások energiafelhasználásának jelentős részét a fűtés teszi ki. A meleg egy része főleg a falakon, a tetőn, illetve a nyílászárókon keresztül távozik, és annyira jelentős lehet, hogy éves szinten akár több tízezer forintot is elérheti. Ugyanakkor számos dolgot tehetünk azért, hogy elkerüljük a felesleges energia pazarlást.


Fűtés tippek


A fűtőtest elé ne tegyünk bútorokat, ne burkoljuk el azokat, mert ezek nem engedik a meleg levegőt a helyiségben eloszlani, így több energiát kell felhasználni a megfelelő hőmérséklet eléréséhez. 

A fűtőtesteket az ablak alatt helyezzük el, így a szoba meleg levegője a kintről beáramló hideg levegővel összekeveredve kellemesebb hőérzetet nyújt.

Figyeljünk arra, hogy a függöny ne lógjon rá a radiátorra, mert a meleg nagy része így az ablakon keresztül távozik! Napsütéses időben húzzuk fel a redőnyöket, így felmelegszenek az ablakok. Naplemente után ismét árnyékoljuk be szobánkat, ugyanis a lehűlt ablakok a szobát is hűtik. 

Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30%-kal is megnövelheti a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik. 

Fontos, hogy ne fűtsük túl lakásunkat! Próbáljuk meg beállítani helyiségenként a hőmérsékletet. Ahol többet tartózkodunk ott nagyobb, ahol nem vagy alig töltünk időt ott kevesebb hőfok is elegendő. Az egészséges, jó közérzet fenntartásához elegendő az átlag 21oC, egyes helyiségekben, pl. a hálószobában még ennél is alacsonyabb, 19 – 20oC körüli hőmérséklet az ideális. Minden 1oC, mellyel lakásunk hőmérsékletét csökkentjük, 6% energia-megtakarítást jelent!

Röviden, de intenzíven szellőztessünk! Ez megoldja a levegő cseréjét, a friss légáram hatására egyenletesebbé válik a helyiségek hőmérséklete, viszont közben nem hűlnek ki a bútorok, a falak.

A hőérzetet növelhetjük, ha párologtatunk. Köztudott, hogy a párásabb levegőt melegebbnek érezzük. 

Alkalmazzunk hőtükröt, ami egy speciális fólia, melyet a fűtőtest mögé helyezve akár 5-6% energiát is megspórolhatunk.

Célszerű a fűtési szezon kezdete előtt elvégezni az éves ellenőrzést, hiszen egy rendszeresen karbantartott kazán hatásfoka 5-10%-kal is magasabb lehet, mint amelyiket elhanyagolnak. 

Hőszigetelés! Nagyon költséges, de a lényeg: egy megfelelő vastagságú, jól tervezett szigeteléssel a fűtésszámla 25-40%-át is megtakaríthatjuk!


 

 

Az otthoni energia-felhasználás másik sarkalatos pontja a vízhasználat. Egy magyar lakos átlagosan 80-120 liter vizet használ el naponta. Ez a mennyiség jelentősen csökkenthető egy kis odafigyeléssel, vagy kisebb-nagyobb beruházásokkal.


Víz használati tippek

 

Ne mosogassunk folyó vízben! Ha tehetjük, vásároljunk mosogatógépet, mert ezek kb. 15-22 liter vizet használnak el akár 12 teríték tisztára mosásához.

A teli kád fürdővíz helyett válasszuk a gyors zuhanyozást!

Jelentős mennyiségű víz folyik el a csöpögő csapokon, így akár egy kádnyi víz is pocsékba mehet! Rendszeres karbantartással, a tömítések időszakos cseréjével ez megelőzhető.

Egy-egy WC-öblítéskor akár 10 liter vizet is elhasználunk, ami egy négytagú családnál napi 200 litert is jelenthet, pedig sokszor ennek a mennyiségnek csak a töredékére lenne szükségünk. A WC-tartályt cseréljük STOP gombosra, vagy ma már létezik olyan modell is, melyet két gomb található, amiket attól függően kell használni, hogy mennyi vízre van szükségünk az öblítésre.

Fogmosás és kézmosás közben ne folyassuk a vizet a csapból és használjunk hideg vizet!

A mosógépet akkor indítsuk el, ha tele van, a fél adag ruhák mosása nem gazdaságos, és nem környezetbarát. Továbbá figyeljünk oda, hogy a kevésbé szennyezett ruhákat   alacsonyabb hőfokot használó programon mossuk. 

A manapság gyártott mosógépeknél már nagy figyelmet fordítanak az energia- és víztakarékos megoldásokra, gyakran a különböző mosási programokat is ezekhez az igényekhez alkalmazkodva állítják be. Tehát ha tehetjük, érdemes elavult készülékünket lecserélni.

Az esővíz gyűjtésével sok vizet spórolhatunk meg! Az összegyűjtött víz kiválóan alkalmas növények locsolására, autómosásra, a kert öntözésére. Az esővízgyűjtésnek számtalan módszere létezik: az ereszcsatorna alá helyezett hordótól a földbe helyezett komplett rendszerekig. Ezek már szűrőberendezéseket is tartalmaznak, így az esővíz a vezetékes vízzel párhuzamosan, vagy azt kiváltva használhatóvá válik WC-öblítésre, tisztálkodásra, mosásra is. Sokan úgy gondolják, hogy nem érdemes ezzel foglalkozni, de vegyük figyelembe, hogy 100 m2 tetőfelületről évente akár 50-60 m3 esővíz is összegyűjthető, ennek fényében pedig láthatóvá válik, milyen tetemes mennyiségről van is szó valójában!


 

 

Az utóbbi évtizedekben megnőtt az elektromos áramfelhasználás mennyisége is. Ez nagymértékben csökkenthető energiatakarékos berendezések használatával és odafigyeléssel. 

 

Villamos áram tippek

 

Elektromos készülékeink standby, azaz készenléti üzemmódban is fogyasztanak áramot. Használat után lehetőség szerint áramtalanítsuk ezeket a berendezéseket vagy használjunk időzített kapcsolót.

A hűtőberendezések a villamos energia fogyasztás majdnem 1/3-ért felelősek. Vásárláskor ne sajnáljuk pénzünket a legmagasabb energiahatékonysági osztályba sorolt készülékekre. A befektetés a későbbiekben megtérül.

A hűtőkészüléket tanácsos naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol elhelyezni.

A hűtőszekrény leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7 °C-ra állítjuk (+ 5 °C-nál már 15%-kal nő a fogyasztása.), a fagyasztóládában pedig – 18 °C elegendő a tárolásra! 

Ellenőrizze, hogy a hűtőszekrény ajtajának tömítése hibátlan-e. A hűtő és fagyasztó ajtaját ne tartsa sokáig nyitva, és ne nyitogassa feleslegesen, mert sok meleg és nedves levegő kerül bele. Így nem csak az energián, hanem az ételen is spórolhat, és nem csak áramszámlája, hanem testsúlya is csökkenni fog!

A hűtőszekrény szellőzőnyílását szabadon kell hagyni és rendszeresen tisztítani kell. A szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése kb. 10%-kal növelheti az energiafogyasztást.

Amennyiben elektromos tűzhelyet használ, kapcsolja le a főzőlapot a főzés befejezése előtt, és használja ki, hogy a főzőlap még 5-10 percig meleg! 

Lehetőség szerint laptopot használjunk asztali számítógép helyett. Előbbi berendezés 70-80 W-tal is kevesebbet fogyaszthat.

Asztali számítógépünkhöz ajánlatos LCD monitort használni. Ez 70-80%-kal kevesebbet fogyaszthat, mint a régi monitorok. Használaton kívüli számítógépünket helyezzük készenléti üzemmódba. Így mindössze 10%-át fogyasztja a normál vagy „képernyőkímélős” módban üzemelő PC-nek.

Szobáinkat úgy alakítsuk ki, hogy a természetes fénynek minél több szerep jusson! 

A lámpákat úgy helyezzük el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen, és ezt helyi fényekkel egészítsük ki!

A világítás kialakításánál vegye figyelembe, hogy milyen helyiségben milyen tevékenységhez szeretné használni a mesterséges fényt. Ezzel biztosíthatja, hogy az adott helyiségben csak olyan mértékben és addig világítson, amíg szükséges. 

Izzóink ne égjenek feleslegesen, ha elhagyunk egy helyiséget, azonnal kapcsoljuk le a villanyt!

Használjunk „A” energiaosztályú kompakt fénycsöveket, amelyek tovább bírják, és csak 25%-át fogyasztják a hagyományos izzóknak!

A klímaberendezés 200-300 kWh-val növeli a villamosenergia-fogyasztást, így, ha van lehetőségünk, más megoldással hűtsük magunkat, illetve szobánkat. Használjunk például ventilátort, vagy árnyékoljuk megfelelően ablakainkat. Nyári melegben érdemes hajnalban szellőztetni, majd nappal lehúzni a redőnyöket és bezárni az ablakokat.

Ha klímaberendezést vásárolunk, válasszunk gazdaságosabb, inverteres készüléket! Az áramfelhasználása ezeknek a gépeknek sokkal kevesebb, mint az on/off rendszerűeknek, így a ráfordított magasabb pénzösszeg, hamar megtérül!