Információk

Hogyan gyorsítsunk számítógépünkön?

Biztos Önnek is eszébe jutott már, hogy mennyivel kényelmesebb lenne, ha számítógépe nem egy perc alatt, vagy még annál is lassabban indulna el, hanem mondjuk 10 mp-en belül.  És ha ezen felül még kb. 5-10-szer gyorsabban működne a gép, ahhoz mit szólna?

Ha Önnek amúgy egy nem túl régi számítógépe van (asztali vagy hordozható is lehet), és ezért még nem szeretne feltétlenül számítógépet cserélni, de pár tízezer forintot hajlandó lenne rászánni a dologra akkor itt a megoldás.

Cserélje ki meghajtóját (winchesterét) SSD technológiájú meghajtóra!

Mit kell tudni az SSD (Solid State Drive) meghajtókról?

ssdÚgy működnek, mint egy memória kártya, tehát nincs bennük mechanikus alkatrész. Ezért kb. 10-szer gyorsabban üzemelnek, mint a hagyományos HDD winchesterek (Hard Disk Drive). Ezen tulajdonságai miatt az SSD meghajtó gyorsabb, biztonságosabb, viszont drágább is, mint a korábbi megoldás. Ez utóbbi előnytelen tulajdonsága miatt azt szoktuk javasolni, hogy cserélje csak a rendszer meghajtót SSD-re, míg a dokumentumait tárolja továbbra is HDD-n. (Apropó: Ugye Ön is külön meghajtón tárolja a dokumentumait és az operációs rendszerét? Ha nem, akkor a dokumentumai azon a meghajtón nincsenek biztonságban.)

Mit jelent ez a konkrétumok nyelvén?

Ha Önnek olyan asztali gépe van, amelynek alaplapja képes legalább SATA2-es (de még jobb a SATA3-as) adatkommunikációra, akkor beépíthetünk a jelenlegi meghajtó mellé egy további SSD meghajtót. Arra telepítjük fel az operációs rendszert (ez általában ugye Windows) és a programokat. A régi meghajtó(ka)t innentől kizárólag adattárolásra használjuk. Az SSD meghajtó árát természetesen a mérete határozza meg. Egy 60 GB-os meghajtó ma már 18e Ft-tól elérhető, és általában (átlag felhasználóknál) ez a méret elég is. Ha Ön sok, nagy méretű programot használ ajánlatosabb inkább 120Gb-os SSD meghajtót választania, ami nagyságrendileg 10e Ft-tal drágább.

Notebook esetén egy picit bonyolultabb a helyzet. Abba is beépíthető az SSD meghajtó, de általában nincs hely 2 db meghajtónak a gépben. Éppen ezért a régi meghajtónkat ajánlatos külső meghajtóként USB-n keresztül tovább használni. Egy ilyen külső meghajtóház pár ezer Forintos további beruházás.

Felmerül még a rendszer újratelepítésének költsége vagy időigénye. Javasoljuk, hogy, ha Ön nem profi, bízza inkább ezt is szakemberre. Nálunk ez bruttó 6.000,-Ft, de, ha nálunk vásárol SSD meghajtót, és bemondja az „SSD cikk” jelszót, most bruttó 3.000,-Ft-ért elvégezzük a telepítést.


Péri Attila

az At-Info Kft ügyvezetője

Nincs hozzászólás

Comments are closed.